INTRODUCTION
HISTORY
PROJECTS
BOOKS

Educational books: our catalogue CATALOGUE

VIRTUES
FAMILY
MATHS
NATURE
ART
MUSIC
600 GAMES
PROFESSIONS
HEALTHY FOOD
LETTERS & WORDS
FOR TINY TOTS
E-BOOKS
HEALTHY RECIPES
KIDS CREATIVITY
DOWNLOAD
ROLE GAMES
IDEAS & PROGRAMS
COOPERATION
WORKSHOPS
FORUM
CONTACT US
ORDER NOW
 
 
© 2005-2006
Contact: webmaster

6-mar-06
CLICK HERE TO
BOOKMARK OUR SITE
 
 
 
 

 

CATALOGUE OF OUR BOOKS
HOME
PHONE/FAX MAP SEARCH

 

Kan je een zonnestraal verlaten? (2)

 

Praten met een zonnestraal

In de familie van de muizen was er sprake van vrede en harmonie. Elke dag gaf Roodje de muis water aan zijn eikenboom en aan zijn tuin. Als hij klaar was met zijn karweitjes, dan klom Roodje steeds een hoge pijnboom, ging hij op een dikke tak zitten, sloot zijn ogen en wachtte op de eerste zonnestraal om langs te komen. Soms was dit een zonnestraal van de vroege middag, soms van de namiddag of van de avond, maar ze kwamen allemaal van dezelfde, oude zon. Alle zonnestralen leken op elkaar en waren toch ook verschillend.

Iedere keer dat een zonnestraal langskwam om hem te groeten, riep Roodje in vreugde uit: ‘O, zonnestraal, je bent geweldig! Het is net alsof ik elke dag een nieuw cadeautje krijg! Iedere keer dat je komt, zo warm en zo mooi goudkleurig, dan is het alsof ik je voor de eerste keer zie! En je bent zo wijs, wijzer kan haast niet!'

‘Het is niet mijn wijsheid, beste muis, het is de wijsheid van de hemel'.

Roodje dacht er diep over na. ‘Ik denk dat je zo wijs bent, omdat je in je reis overal komt. Je weet alles en kan op alles je licht doen schijnen'.

‘Wel, kleine muis,' onderbrak de zonnestraal hem vriendelijk. ‘Luister goed naar mij. Vanaf de tijd dat je de hemel in je hart hebt toegelaten, ben je ook aan het reizen op het pad van de wijsheid, zelfs al ben je maar een paar jaar oud'.

‘Wat bedoel je? vroeg Roodje verbaasd.

‘Denk maar eens na wat er allemaal met je deze zomer is gebeurd en je zal het begrijpen,' antwoordde de zonnestraal.

Elke dag praatten de muis en de zonnestraal over van alles en nog wat.

‘O, gouden zonnestraal,' zo vroeg de kleine muis, ‘hoe komt het dat niemand je ziet. Je schijnt en je schijnt maar op iedereen van de ochtend tot de avond, maar toch ziet niemand je. En ze willen niet naar je luisteren, zelfs niet als je vertelt dat het belangrijkste is wat iemand kan doen is dat je de dag van een ander lichter maakt'.

‘Dat komt omdat ze nog niet geleerd hebben om echt te kijken'.

‘Maar zonnestraal, dat kan je iedereen toch leren, net zoals je het mij geleerd hebt?'

‘Je weet maar al te goed, Roodje, dat ze me niet kunnen horen, want om me te kunnen horen, moeten ze het eerst willen . Dan moeten ze gaan luisteren. Zou jij de deur naar je nest openhouden als je niemand wilt ontvangen?'

‘Ik zou de deur altijd openhouden zodat iedereen naar binnen kan komen die dat wil'.

‘Ik kom elke dag naar iedereen. Mijn warmte en licht geeft iedereen leven'.

‘Waarom willen ze dan niets van je leren? Ze blijven maar op dezelfde manier doorleven. Niemand gelooft me, zelfs mijn broers niet!'

‘Je broers en alle andere dieren in het bos weten dat jij met zonnestralen kan praten en van hun wijsheid kan leren. Dat is al iets. Op zekere dag zullen ook zij willen leren'.

Roodje dacht er de hele nacht over na, maar hij begreep het nog steeds niet. Daarom vroeg hij dit de volgende dag: ‘Zonnestraal, soms doen de mensen zulke verschrikkelijke dingen in het bos. Ik kan er niet eens over nadenken. Waarom stop je ze niet?'

‘Als ze me niet in hun hart toelaten, hoe kan ik ze dan stoppen?'

‘Maar die verschrikkelijke dingen stoppen jou om je licht met hen te delen, want ze zijn allemaal vol haat en ze denken alleen maar over de duisternis'.

‘Denk je dat er iemand is die me kan tegenhouden om het licht naar de aarde te brengen?'

‘Maar wie kan dan het slechte tegenhouden, zodat het niet meer gebeurt?'

‘Dat kan jij Roodje, omdat jij me kan horen en jij over mij nadenkt. Jij probeert te leven volgens de wetten van de hemel'.

‘Ik? Maar ik ben zo klein. Niemand luistert naar mij. Niemand zal daarom in je licht dat uit de hemel komt, geïnteresseerd zijn'.

‘Toch heeft iedereen steeds mijn licht nodig. Is er een schepsel op de aarde dat zonder het licht en de warmte van de zon kan leven? Ja, het is wel zo dat velen dit niet begrijpen, maar het is wel waar'.

‘En wat als ze het niet begrijpen en nog steeds haat voelen?'

‘Dan leven ze in de duisternis, zelfs al schijn ik op ze'.

 

Op zekere dag was Roodje erg in de war. ‘Zonnestraal! Het lukt me niet om anderen jouw licht te laten zien. Vandaag probeerde ik iets over jou aan een eekhoorn uit te leggen. En wat zei de eekhoorn? Ze zei: ‘Wat wil je, Roodje? Wil je me in een zonnestraal veranderen? Moet ik in de lucht wegvliegen? Ik heb een huis en kinderen om voor te zorgen. Ik heb erg veel werk te doen...'

‘O, ik wil zo graag over je vertellen', zei Roodje, ‘maar niemand luistert naar mij'.

‘Eens zullen ze naar je luisteren, kleine muis. Wees maar niet bedroefd. Het belangrijkste voor jou is dat je het vertelt'.

‘Maar ik weet niet hoe ik dat moet doen. Niemand luistert naar wat ik zeg'.

‘Het is niet altijd nodig om woorden te gebruiken om over mij te vertellen. Toen je het wolvenjong het leven redde en toen je een eikenboom plantte toen zei je niets, maar het bos heeft er wel over gehoord'.

 

De leukste vragen waren voor Roodje vragen over waar alles vandaan kwam. ‘Zonnestraal! Ik weet dat je van de zon bent gekomen, maar waar is de zon vandaan gekomen? Wie heeft de zon gemaakt en wie heeft de zon geleerd hoe te schijnen?'

‘Wie kan er licht maken? Er is er maar Een Die dat kan doen, kleine muis. Dat is Degene Die zelfs hoger en belangrijker is dan het licht'.

‘Waar is Hij? Als Hij zo groot en machtig is, waarom kan ik Hem dan niet zien?'

‘Je kunt Hem niet zien, omdat Hij zonder einde is! Hoe kan je iets zien wat eindeloos is. Maar alles wat je om je ziet, alle mooie en geweldige dingen om je heen, dat alles is Hij'.

‘Maar zonnestraal, jij bent het meest mooie en geweldige van alles wat ik ken. Betekent dit dat jij Hem bent?'

‘Nee, ik kom van de zon, maar Hij heeft me een stem gegeven en een gouden gloed en warmte die ik met jou deel. Dus als jij naar mij luistert, dan ben ik Hem'.

‘Maar de kleine muis kon niet begrijpen hoe er iets eindeloos zou kunnen zijn en vroeg toen: ‘Wat is verder weg? De sterren of Hij? De sterren hebben me verteld dat ze in de verste plaatsen wonen, ja zelfs zo ver dat er niemand verder woont'.

‘Beste, kleine muis! De sterren zijn Hem ook, wanneer ze licht verspreiden. Hij schijnt naar jou van de verste ster en ook van de dichtstbijzijnde dauwdruppel.

‘Maar ik denk dat Hij me niet wil zien, omdat Hij zo belangrijk is en ik niet'.

De zonnestraal lachte.

“Ik zal je een geheim verteleen, beste muizenvriend. Het is voor Hem onmogelijk om je niet op te merken. Niemand is er meer in de buurt dan Hij, omdat Hij in je hart leeft. Hij heeft je hart geleerd om naar de regen, de sterren, de zon en de bomen te luisteren'.

Toen Roodje dat antwoord hoorde, werd hij er helemaal opgewonden van en hij danste van tak naar tak. ‘Echt! Hoe heet Hij? Vertel me Zijn naam alsjeblieft. Hij heeft toch wel een naam, he?'

‘De mensen noemen Hem God, mijn vriend. In verre landen kan dezelfde naam verschillend worden gezegd, maar ze bedoelen allemaal dezelfde God ermee, de meest Wonderbaarlijke in de hele wereld'.

‘Maar zonnestraal, als Hij zo machtig en wonderbaarlijk is, waarom leert Hij dan niet aan iedereen om van het licht te houden?'

‘Hij kan ons iets leren, Roodje, maar hij wil ons niet dwingen. Je kan je vrienden leren om met een zonnestraal te praten, maar je kan ze niet dwingen dat te doen, behalve als ze het echt willen leren'.

 

Page 2 of 5 Overal zijn wonderen


 

In order that the sun of kindness
may always give light to our children
we would like to offer
this unique collection of stories about kindness

educational stories about friendship, love and wisdom
educational stories on family values: father, mother and all the family
educational stories on paintings and pictures
educational stories about music and musicians
creative book about numbers and maths
stories letters and one's mother tongue
childrens stories about professions and professionals
childrens stories on nature and the beauty of the Earth
stories and recipes: fruits and vegetables
educational book about grains and healing herbs
stories about honey, nuts and chocolate

SEARCH .I. MAP .I. E-MAIL .I. LINKS .I. E-CARDS